Wow, eindelijk het is zo ver.. Ik heb mijn eigen blog!
Welkom op mijn website!
Zoals je waarschijnlijk wel zal weten is Fosfor (Phosphorus in het Engels) het 15de schekundig element van de tabel van Mendeleev of het periodieke systeem. Op deze tabel kan je fosfor terugvinden onder het symbool: P.
Zoals je in het bovenstaande periodiek systeem der elementen kan zien behoort fosfor tot de niet-metalen. Fosfor kan in verschillende kleuren voorkomen in de natuur.
Rode Fosfor:
Witte Fosfor (ook wel Gele Fosfor genoemd in de volksmond)
Fosfor zoals je wel weet, is super reactief, en zal je niet in de natuur tegenkomen als een “vrij” element. Het is als eerste keer tegenkomen wanneer het gedestilleerd werd door een “alchemist” die op zoek was naar goud. Hennig Brand, een Duitser heeft dus fosfor perongeluk ontdekt in 1669.
Hij was op zoek naar goud door zijn urine te bekijken, hij wilde ordinaire metalen veranderen in goud en is zo op fosfor gebotst.
Hier volgen nog enkele facts over Fosfor die je misschien niet wist:
Het woord: “Phosphorus” komt van een Grieks woord met de betekenis: “bearer of light” -> Brengen van licht. Daarom wordt een lucifer ook soms ‘light bearer’ genoemd.
Zoals eerder vermeld is de meest voorkomende vorm van fosfor wit.
Witte fosfor is waxachtig en schijnt een beetje in de lucht, volgens de Royal Society of Chemistry, is het mogelijk om zichzelf aan te steken in de lucht wanneer de temperatuur 30 graden Celcius bereikt.
De enige veilige plaats om het op te slaan is onder water. Door bovenstaande elementen van het element, word fosfor veel gebruikt voor wapens en vuurwerk. Het ruikt zoals knoflook of lucifers, inhaleren of contact met de huid is toxic, deze brandwonden kunnen fataal zijn.
Rode fosfor aan de andere kant is veel stabieler op kamertemperatuur – in feite, kan je het vinden aan de zijkant van elk lucifer doosje je hebt. De wrijving van de lucifer tegen de rode fosfor transformeerd een klein beetje van de rode fosfor in witte fosfor, dit geeft de kracht om de lucifer aan te steken. Rode fosfor is gemaakt door witte fosfor te verhitten onder gecontroleerde omstandigen.
In sommige omstandigenheden is fosfor levensgevaarlijk. Wanneer er genoeg warmte ontwikkeld (260 graden Celcius), dan zal het ontbranden. het zal exploderen in combinatie met andere componenten zoals chlorine, Sodium en Ammonium nitraat.
Andere manieren waarvoor fosfor wordt gebruikt zijn het maken van metalen en de productie van flares. De meest frequente manier waarvoor het gebruikt wordt is in fertilizers. Desondanks zijn vurige eigenschappen is fosfor van cruciaal belang voor het leven. Want fosforaat (een molecule), combineert suiker naar de vorm die belangrijk is voor DNA. Het is ook een onderdeel van ATP (adinine tri fosfaat). Dit is de molecule dat energie opslaat en vrijgeeft en maakt dat cellen kunnen functioneren.
Het kan gebeuren dat je soms een actie van de dag kan vinden, en een goedkope dagaanbieding bij het zoeken van Fosfor.