Spring naar de inhoud

Bouwakoestiek – Muren en Spanplafond

Wat is bouwakoestiek?

Bouwakoestiek is de wetenschap van het beheersen van geluid in gebouwen. Dit omvat het minimaliseren van ruisoverdracht van de ene ruimte naar de andere en de controle van de karakteristieken van geluid in ruimtes zelf.

Dit is iets wat enorm storend kan zijn in restaurants als men hier niet heeft aan gedacht. Ik heb al meerdere malen naar een restaurant geweest waar ik mijn partner niet kan horen spreken door al het gekletter van de borden om mij heen. Er zijn hier verschillende oplossingen voor, ik heb dit moeten uitzoeken omdat er een enorme galm in mijn huis zat.

Kenmerken van Geluid

Geluidsintensiteit wordt gemeten in decibel (dB). Dit is een logaritmische schaal waarbij een toename van 10 dB een schijnbare verdubbeling van luidheid geeft.

kenmerken van geluid

Geluidspitch wordt gemeten in Hertz (Hz), de standaardeenheid voor de frequentiemeting. Het hoorbare bereik van geluid voor mensen is meestal van 20 Hz tot 20.000 Hz, hoewel, door veroudering en blootstelling aan harde geluiden, de bovengrens in het algemeen zal afnemen.

Naast intensiteit en frequentie zendt geluid ook informatie uit. Muziek of spraak bijvoorbeeld, geeft informatie door die mensen anders kunnen waarnemen dan andere geluiden.

De tijd van Nagalm

De 'nagalmtijd' van een ruimte verandert de manier waarop de ruimte 'klinkt' en kan de akoestische informatie van de verstaanbaarheid beïnvloeden. Een hoge nagalmtijd kan een kamer gedempt, luid en lawaaierig laten klinken. Ruimtes ontworpen voor spraak hebben doorgaans een lage nagalmtijd, terwijl een hogere nagalmtijd diepte, rijkdom en warmte aan muziek kan toevoegen.

Geluidsabsorptie

Geluidsabsorptie is het verlies van geluidsenergie wanneer geluidsgolven in contact komen met een absorberend materiaal zoals plafonds, muren, vloeren en andere objecten, waardoor het geluid niet terug in de ruimte wordt gereflecteerd.

Akoestische absorptie kan worden gebruikt om nagalmtijden te verminderen.

Nu dat je genoeg theorestische kennis hebt over hoe geluidsakoestiek werkt, kan ik mijn oplossing uitleggen.

spanplafond

Ik heb verschillende fabriekanten gecontacteerd voor oplossingen omtrent mijn geluidsprobleem. Ze hadden allemaal hun eigen uitleg, en waarom hun materiaal beter was dan de andere voor het absorberen van geluid.

Uiteindelijk ben ik bij een klein bedrijf in Beglië terechtgekomen die aan spanplafonds doet. Het bedrijf Spanlux spanplafonds heeft een akoestisch spanplafond ter beschikking en de eigenaar heeft alles van kop tot staart uitgelegd en mij exact verteld voor welke geluidsfrequentie, en hoeveel het geluid zal absorberen.

Het is zeker de moeite waard om eens met ze contact op te nemen voor meer informatie.

Dit was alleen het plafond gedeelde dat opgelost was, ik heb ook nog een soort akoestisch panelen geplaatst. Deze panelen heb ik besteld op bol.com. (hier is een link).

Als je hierover vragen zou hebben kan je me gerust contacteren.

Dan help ik je graag verder met je geluidsproblemen.