uw winkelwagen
Abonneer je op de Fosfor-nieuwsbrief

Monique Doppert

Bassel

Van nerd tot spil in het Syrische verzet

Longread verrijkt met foto's, video en geïntegreerd luisterboek (exclusief in de app) / 12.000 woorden, leestijd ca 60 minuten / ISBN 9789462250970

Lees dit verhaal in de Fosfor Longreads App

Download de App voor Android-tablets en -telefoons 

Lees de e-boekversie op elke e-reader

€ 2,99Koop e-boek

•• Now available in English on Amazon, iTunes, Google Play and Smashwords as Bassel - Behind the screens of the Syrian Resistance ••

 

Bassel is een succesvolle internetondernemer als de golf van Arabische revoluties Syrië bereikt. Hij werkt voor internationale bedrijven, verdient veel geld en gaat tot diep in de nacht uit met vrienden uit de Syrische kunst- en filmwereld.

 

Een jonge journaliste van de BBC vraagt hem om filmpjes te maken van de opstand en deze het land uit te smokkelen. Dit verandert zijn leven dramatisch. Hij stuurt een leger van vrijwilligers aan, die gewapend met hun mobiele telefoon de Syrische revolutie vastlegt en verspreidt via social media.

Stiekem geniet Bassel van het verzetswerk. Er ontstaan vriendschappen voor het leven, er wordt gefeest alsof morgen niet bestaat en hij ontmoet de vrouw van zijn leven. Maar dan verhardt de strijd. Vrienden vluchten, worden gearresteerd of doodgeschoten. Bassel ontspringt opmerkelijk lang de dans. Wie beschermt hem toch, vragen vrienden zich af.

 

Op 15 maart 2012 – als de Syrische revolutie precies een jaar oud is – valt ook het doek voor Bassel. Hij wordt gearresteerd en gemarteld. Tot op heden zit hij gevangen.

 

Auteur Monique Doppert volgde Bassel ruim drie jaar op de voet. Bassel – van nerd tot spil in het Syrische verzet geeft een onthutsende kijk achter de schermen van de Syrische revolutie. Leer de man kennen die de wereld liet zien wat er in Syrië gebeurt.

 

Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy plaatste Bassel in 2012 op de negentiende plaats van zijn invloedrijke lijst ‘Top Global Thinkers’. Maart 2013 won Bassel de Index on Censorship's Digital Freedom Award. De campagne #freebassel trok wereldwijd aandacht.